Wednesday, August 31, 2011

Selamat Hari Raya Maaf Zahir batin

Ramadan 1432 kini telah berlalu. Bulan Syawal menjelma. Kalau dalam bulan Ramadan kita banyak beribadah. Siang kita berpuasa, malam pula kita bertarawih, bertahajud, membaca al-quran, bertasbih dan bermacam ibadah. Bulan syawal pula berbeda. Siang kita menjamu selera tak kira masa, malam asyik menonton acara termasuk juga rumah terbuka. Soal ibadah dikerjakan sekadar cuma, lantaran dik kesibokan melayan masa bergembira disuasana hari raya.

Meskeipun demikain, jangan lupa puasa yang masih ada. Puasa 6 dalam bulan syawal masih dituntut disamping membayar kepada mereka yang terpaksa berbuka. Walau semeriah mana hari raya, jangan lupa mereka yang masih susah. Bawalah mereka bergembira bersama. Kalau masa ramadan kita asyik bersedakah, dibulan syawal ini kita teruskan juga. Sebenarnya bulan ramadan mengajar kita menjadi manusia mulia. Justeru, teruskan mana yang diterima sepanjang masa. Moga amalan kita terus diberkatiNya. Kita lalui ramadan kali ini dan kita teruskan semangatnya hingga ke ramadan akan datang.

Selamat bergembira di hari raya. Gunakan kesempatan yang ada beramah tamah, memaafi sesama kita dan saling ziarah menziarahi sanak saudara.

No comments:

Post a Comment